Historie Komár kafe

Jak se z elektrikáře stane kavárník? Je to jednoduchý. Jednoho dne Vás nahradí stroje. A po nějaké době vyhoříte jak svíčka coby "velká huba - obchodník". A drží se Vás romantická představa, že kavárničení je sexy a easy. Jo, jasně, ale jen do té doby, dokud jste na druhé straně kávovaru. Jako zákazník.

2015

Historie Komár kafe začala v prosinci 2015 na konečné zastávce tramvají na brněnském sídlišti Lesná. Komáří "Kávové okýnko". Absolutně bez zkušeností. S jedním baristickým kurzem za sebou. Podvědomě jsem věděl, že jediná cesta je výběrová káva, aniž bych o ní něco věděl. A taky poctivý buchty. A normální lidskej přístup. S úsměvem. Šest metrů čtverečních stačilo sotva na kávovar, pultík s vždy čerstvými buchtami od tehdy populární Buchtičkárny a to bylo vše...jak naivní a alibistické. 5 dní v týdnu minimálně 12 hodin na nohách, ve většině případů až 15 hodin, to mně tenkrát vůbec nevadilo. Počáteční entuziasmus mě držel na vrcholu blaha, co že to mám za "podnik" :-) No jo, vždyť o mně psal i Hejlík. Tak to jsem byl teda bombarďák, že jo?!?! Popularita "okýnka" narůstala, mýmu nabubřelýmu egu to bylo málo a tak jsem se začal rozkoukávat kolem sebe. Kdybych tenkrát věděl co mě čeká, držel bych se určitě na zemi. Co naplat, asi je dobré si občas nabít hubu.

2017

Takže o prázdninách 2017 jsem souběžně s "okýnkem" otevřel na sousedním sídlišti v Černých polích na náměstí SNP pidi kavárnu. Super nápad. Až na to, že se to projevilo jako sezónní záležitost. V létě relativně príma provoz, kterej si na sebe i jakžtakž vydělal, zbytek roku velkej průser! Prostě téměř nikdo tam nechodil! Proč? To nevím. Co následovalo? Krach manželství. Nervy v čudu. Samozřejmě i nějaký chechtáky, který jsem ostatně nikdy neměl, zahučely kamsi.... Jak se říká "všechno zlé je k něčemu dobré". Když jsem byl fakt hodně hluboko, čistil jsem si hlavu s jedním známým, který dělal podlahy. Shodou okolností byla práce na ulici Tábor. Ještěže máme v Brně Kofi stánečky. Šli jsme totiž na přestávkové kafe k jednomu z Kofi vozíků u Šelepky a viděl jsem obrovskou výlohu a prostor, kterej byl prázdnej. To je ONO, říkal jsem si! Pořád jsem věřil, že ta doba co jsem kávě věnoval a to všechno o co jsem přišel se musí přece nějak vrátit!

2019

A tak jsem otevřel v lednu 2019 třetí podnik, tentokrát opravdovou kavárnu i s výrobnou dezertů, přímo na zastávce Klusáčkova v Žabinách. A co víc, už ne sám, ale s Lenkou, která na to peče. A že jí to opravdu peče, o tom nás od začátku provozu přesvědčujete každej den, protože Vás zaplaťpánbůh chodí opravdu spousta. A vracíte se, to je naše nejvyšší pocta! Postupem času se vykrystalizoval i náš koncept KAVÁRNA - CUKRÁRNA, který zahrnuje - kavárnu s výběrovou kávou, cukrárnu s vlastními dezerty a řemeslnou výrobu zmrzliny. A to je zatím vše co jsem Vám chtěl napsat o nás.

Ale, ještě něco. Děkujeme všem co nás podporujete - zákazníkům, našim rodinám, naší Komár crew, dodavateli kávy FiftybeansRixovi.

Honza Komárek

P.S. díky moc Lence (spolumajitelce Komár kafe), bez které bych to nedal